5 antwoorden over de verplichte rookmelders vanaf 1 juli

07 februari 2022

Vanaf 1 juli is het voor bestaande- en nieuwbouwwoningen verplicht een rookmelder te hebben op iedere verdieping. Qua aanschaf van een rookmelder zijn er vele opties. Prijzen, soorten, plaats van ophangen en noem maar op. Wij helpen je op weg!

Een rookmelder kiezen en ophangen lijkt vrij simpel. Toch zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Geen nood, wij helpen je uit de brand! ;)

Wat houdt de verplichting vanaf 1 juli precies in?
De brandweer geeft het advies als sinds jaar en dag; hang op iedere verdieping in huis een rookmelder. Vanaf 1 juli wordt dit daadwerkelijk omgezet in een verplichting en zullen meer partijen zich met rookmelders gaan bemoeien. Zo ook verzekeraars; als je je als bewoner niet aan de brandpreventie-eisen houdt, kan een verzekeringsuitkering na een brand minder positief uitvallen. Het ophangen van de rookmelder is dan bij wet verplicht, maar de controle ervan zal meer bij verzekeraars liggen.

Welke moet ik kopen?
Rookmelder zijn er in veel soorten, maar ze zijn allen wit, rond en niet te missen op je plafond. Behalve het uiterlijk bestaan er verder veel verschillende rookmelders. Zo kunnen sommige modellen aangesloten worden op het stroomnet, waardoor de melder niet meer gaat piepen als de batterij bijna leeg is. Ook is er de mogelijkheid om gekoppelde rookmelders te kopen. Wanneer er dan één rookmelder afgaat, zullen alle melders afgaan. Zo word je gewaarschuwd als er rookontwikkeling is in een ruimte waar je op dat moment niet aanwezig bent. Bij aankoop is het belangrijk om te letten op het EN-nummer. Zodra de melder dit nummer heeft, voldoet de melder aan de Europese norm.

Waar moet ik de melder ophangen?
Dan nu de belangrijkste vraag: Waar hang ik de rookmelder op? Het is niet fraai, maar een rookmelder moet altijd in het zicht hangen. Ook moet op iedere verdieping minimaal een rookmelder hangen, welke 50 centimeter van de muur of hoek bevestigd moet worden en niet op de tocht of bij een ventilatie in de buurt hangt. Het liefst hangt de rookmelder in iedere slaapkamer, in de woonkamer en andere verblijfsruimten. De vuistregel is; in elke ruimte waar brand kan ontstaan. Plekken waar je beter geen rookmelder kan ophangen zijn de keuken, de garage, de badkamer en in de buurt van lampen, fittingen en elektriciteitsdozen.

Hoe onderhoud ik de rookmelder?
Vrij simpel: niet. Zodra de melder goed geïnstalleerd is, hoef je alleen nog bij de rookmelder te komen om de batterij te vervangen of om deze schoon te maken. Haal er eens in de zoveel tijd even een doekje langs en kijk of er veel stof in de kiertjes van de rookmelder zit. Dit is om vals alarm van de sensor te voorkomen. Zodra de batterij bijna leeg is of er een foutmelding is, zal de rookmelder gaan piepen. Iedere melder piept anders, maar je zal het zeker herkennen. Verf ook nooit over de melder heen, om te voorkomen dat de sensor een niets meer kan waarnemen.

Hoe slaap je met het meest veilige gevoel?
De veiligste brandmelders zijn de brandmelders die aangesloten zijn op netstroom. Hierdoor loop je geen risico dat de batterij leeg raakt. Rookmelders die aangesloten zijn op netstroom hebben altijd nog een reserve batterij, dus als de stroom uitvalt, doet de rookmelder nog steeds zijn werk. Om nog veiliger te slapen kan je een CO-melder aanschaffen. Deze melder hang je op in ruimtes met een zogenaamde 'verbrandingsunit', zoals een cv-ketel, open haard of gasfornuis. Zo word je ook gewaarschuwd als er koolstofmonoxide vrij komt.