De ideale match tussen vloer en vloerverwarming

01 mei 2024

Nieuwbouwwoningen worden tegenwoordig vaak standaard voorzien van vloerverwarming. Naast het feit dat vloerverwarming het wooncomfort verhoogt, biedt het ook het voordeel dat radiatoren uit het zicht zijn. Ontdek welke vloeren goed combineren met vloerverwarming.

 

Vloerverwarming brengt tal van voordelen met zich mee. Denk aan gelijkmatige verdeling van de warmte in de ruimte en het niet hoeven ophangen van radiatoren, wat extra ruimte oplevert. Om ervoor te zorgen dat de warmte van vloerverwarming efficiënt wordt verspreid, is het belangrijk om het type vloer zorgvuldig te kiezen. Niet alle vloeren zijn namelijk even geschikt. We zetten de meest geschikte opties voor je op een rij.

Stenen-, tegel- & betonvloeren

Stenen-, tegel- en betonvloeren hebben een lage thermische weerstand en hoge warmtegeleiding. Hierdoor zijn het ideale vloeren om te combineren met vloerverwarming. De warmte verspreidt zich snel door de vloer en blijft goed behouden. Bij een dikkere vloer kan de opwarmtijd wel iets langer zijn.

Hout- & Laminaatvloeren

Hoewel hout doorgaans geen goede warmtegeleider is, zijn er tegenwoordig steeds meer hout- en laminaatvloeren die wel geschikt zijn voor vloerverwarming. Deze voldoen aan bepaalde voorwaarden qua dikte en warmtegeleiding. Ook kan het nodig zijn om een speciale ondervloer te gebruiken. Daarnaast zijn er tegenwoordig ook speciale laminaatvloeren die zijn ontworpen met het oog op vloerverwarming.

Vinyl- en PVC-vloeren

Vinyl- en PVC-vloeren zijn relatief dun, waardoor ze warmte van vloerverwarming gemakkelijk doorlaten. Beiden zijn dus een goede optie om met vloerverwarming te combineren. Let er bij vinylvloeren wel op dat de thermische weerstand niet te groot is. Anders bestaat dat kans dat de vloer lelijke plekken krijgt door het vaak verwarmen en afkoelen van de vloer.

Tapijtvloer

Het is misschien verrassend, maar tapijt kan zeker gecombineerd worden met vloerverwarming. Wanneer beiden goed samenwerken voelt het heerlijk comfortabel aan. Er zijn wel enkele voorwaarden waaraan het tapijt moet voldoen. Zo mag het bijvoorbeeld niet te dik, antistatisch of hoogpolig zijn, en een foamlaag in het tapijt is evenmin geschikt.

Op het gebied van vloeren in combinatie met vloerverwarming heb je dus best wat te kiezen. Welke optie je ook kiest: laat je vooraf goed informeren. Zo geniet jij straks van optimaal wooncomfort in jouw fijne nieuwbouwwoning.