Echo in huis? Zo verbetert u de akoestiek in huis

27 juli 2022

Heeft u toevallig een betonnen vloer liggen? Of hebt u geen idee waarom, maar heeft uw woning nog steeds een kleine galm, wat op den duur op de zenuwen kan gaan werken. Wij geven u enkele tips om de echo in uw woning aangenaam te maken:

De akoestiek is in iedere kamer anders, wat met verschillende factoren te maken heeft. Deze factoren zijn onder andere het formaat van de kamer, de vorm van de ruimte en de materialen van zowel de vloeren, muren en plafonds, als de meubels en aankleding. Indien u veel voorwerpen in een ruimte hebt staan die geluid absorberen, zoals textiel, dan zal de echo minder zijn. Andere voorwerpen weerkaatsen juist weer geluid.

Kies zachte materialen voor een betere akoestiek

Harde materialen, zoals beton, plastic en metaal, zorgen ervoor dat geluid weerkaatst. Zachte materialen, zoals gordijnen, vloerkleden en kussens, dempen de geluiden juist weer. Over het algemeen geldt de regel; hoe meer stoffen, hoe beter de akoestiek. U kunt de stoffen op verschillende manieren in de kamer aanbrengen.

(Vloer)kleden absoberen extra

Naast dat een vloerkleed een gezellig interieur maakt, is het ook een grote geluidsabsorbeerder. Het is een van de toegankelijkste manieren om geluid te absorberen en dus de akoestiek te verbeteren. En kleden zijn niet alleen voor op de vloer! U kunt ook een wandkleed ophangen; een echte blikvanger, sfeermaker en goed voor de akoestiek.

Voorkom weerkaatsing van de ramen met gordijnen

Hoe groter de ramen in huis, hoe meer licht binnen komt. Helaas weerkaatsen ramen het geluid best hard, waardoor de akoestiek er minder door wordt. Als oplossing hiervoor kunt u gordijnen in allerlei vormen ophangen. Dit kunnen allerlei gordijnen zijn, zolang ze maar gemaakt zijn van stof. Passen stoffen gordijnen helaas niet in uw interieur, kies dan voor houten jaloezieën of shutters, dat werkt ook absorberend.