Wanneer zet je je huis te koop?

21 september 2021

Je hebt een nieuwbouwhuis op het oog of hebt al getekend. Er zit best wat tijd tussen dit moment en de daadwerkelijke oplevering. We helpen je graag met het kiezen van de juiste timing voor het verkopen van je huidige woning.

Wachten tot een paar maanden voor de oplevering van je nieuwe huis? Of toch gaan voor zekerheid en eerder verkopen? We helpen je graag!

De meeste woningeigenaren die liever gaan voor wat meer zekerheid, kiezen ervoor om hun huis vroeg te koop te zetten en de tijd te overbruggen met een vakantiewoning in het buitenland of een camping in Nederland. Anderen kiezen ervoor om tussendoor voor een huurhuis te gaan in de buurt van het nieuwbouwhuis. Zo kunnen zij alvast wennen aan de omgeving. Het mindere hieraan is dat er twee keer verhuisd moet worden en de meeste huurhuizen een minimale huurperiode van een jaar hanteren. Dit is echter geen probleem als de oplevering nog ver in de toekomst ligt.

De reden om snel te verkopen is dat niemand de toekomst kan voorspellen en de prijzen kunnen gaan kelderen. Hoe later je verkoopt, hoe meer risico je tevens hebt dat de markt minder gunstig is. Op dit moment, nu de prijzen nog steeds in de lift zitten, is dat minder aan de orde. Meer mensen kiezen er op dit moment voor om te wachten; vooral als de oplevering nog ver in de toekomst ligt.

Snel of minder snel verkopen hangt tevens af van je huidige woning en hoe makkelijk deze te verkopen is. Zo worden woningen in de middenklasse vaak sneller verkocht dan een huis in het duurdere segment. Daarnaast ligt het eraan in hoeverre de huidige woning al is afgelost. Huiseigenaren waarvan hun huidige woning al grotendeels is afgelost ervaren minder spanning om te wachten met de verkoop.

Vlot zijn met de verkoop heeft een positief effect op een mogelijke overbruggingshypotheek. Deze tijdelijke lening gebruik je ter overbrugging voor de periode waarin de overwaarde van je oude huis nog niet is vrijgegeven. Als je je oude woning al hebt verkocht, weet je al wel wat de precieze overwaarde gaat zijn. Hypotheekverstrekkers zijn dan eerder geneigd deze te verstrekken. Belangrijk om op te letten: er zit een maximale looptijd aan het krediet. Dit kan wisselen van een half jaar tot twee jaar.

Een valkuil is het vroeg op de markt zetten van je huis voor een bedrag boven de eigenlijke waarde. Woningeigenaren denken vaak dat zij dit wel kunnen doen, omdat ze toch de tijd hebben. Het risico hierbij is dat het huis minder snel wordt verkocht door de hogere prijs, waardoor het huis langer op de markt staat. Dit kan voor andere woningzoekers een teken zijn dat er iets aan de hand is met de woning.

Er is geen perfect scenario of de beste timing voor het verkopen van je huidige woning. Dit hangt van vele factoren af, maar het belangrijkst is misschien nog wel je eigen gevoel. Ga je voor slapeloze nachten en de hoofdprijs of toch liever de veiligere optie?