Heeft het zin om 's nachts de verwarming lager te zetten?

14 maart 2023

Een vraag die iedereen zich zal afvragen met de huidige energieprijzen. We nemen u mee in de voor- en nadelen van het 's nachts lager zetten van de verwarming. Een klein tipje van de sluier: het soort verwarming maakt enorm veel verschil.

Welk type verwarming heeft u thuis?

Vloer- en wandverwarming

Laten we maar direct met de deur in huis vallen. Heeft uw woning vloer- of wandverwarming en is uw woning goed geïsoleerd, dan heeft het 's nachts lager zetten van de thermostaat niet altijd nut. Aangezien het opwarmen van dergelijke verwarming langer duurt dan bij een radiator, heeft het terugdraaien van de temperatuur weinig nut. Daarnaast zal de warmte een goed geïsoleerde woning niet snel verlaten, dus zal u ook op deze manier weinig merken van het lager zetten van de thermostaat. Gaat u voor langere tijd weg, dan loont dit uiteraard wel. Houd er dan wel rekening mee dat het opwarmen ook langer duurt als u weer terugkomt.

Verwarming via radiatoren

Heeft uw woning geen vloer- of wandverwarming, dan kunt u gemiddeld per jaar al zo'n € 80,- besparen door de thermostaat 's nachts lager te zetten. Als u de temperatuur met één graad Celsius verlaagt, kunt u al ongeveer 7% op de stookkosten besparen. Zet de thermostaat een uur van tevoren al naar beneden. Er is dan nog lang genoeg een comfortabele temperatuur, aangezien de temperatuur ook weer niet zo snel zakt.

Heeft u een slimme thermostaat, dan kunt u vooraf een programma instellen waarmee u woning als u 's ochtends opstaat weer lekker op temperatuur is. Een stukje persoonlijk comfort is natuurlijk ook belangrijk.

Uw gebruik in de gaten houden

Heeft u een slimme thermostaat met een app waarin u u verbruik in de gaten kunt houden, dan kunt u hier precies uw verbruikoverzichten terugzien. Zo kunt u bijvoorbeeld een week testen met het 's nachts omlaag zetten van de verwarming. Vergelijk dit met een week waarin u dit (minder) hebt gedaan en bekijk de verschillen in verbruik. Zo weet u precies of het in uw situatie loont om de thermostaat 's nachts omlaag te zetten.