Kan ik een hypotheek meeverhuizen?

11 januari 2023

Heeft u een meeverhuisbare hypotheek? Neemt u deze ook echt mee naar de volgende koopwoning?

Bij het afsluiten van een hypotheek met een lange rentevaste periode is het slim om te kiezen voor een meeverhuisbare hypotheek.  Huizenkopers kiezen door de lage hypotheekrentes graag voor een langere rentevaste periode. Voor deze zekerheid betaalt u iets meer, maar u heeft wel voor een lange periode van bijvoorbeeld 20 jaar zekerheid. Maar blijft u wel twintig jaar in hetzelfde huis wonen? Met een meeverhuisbare hypotheek kunt u de huidige hypotheek meenemen naar een volgende koopwoning. Hoe zit het als de volgende woning duurder is?

Kunt u uw hypotheek meenemen naar een duurdere woning?

Ja, dat kan in de meeste gevallen! Voor het hogere bedrag sluit u een nieuwe hypotheek af. De hypotheekrente voor dit deel is afhankelijk van de dan geldende rentestand. Bij een gestegen hypotheekrente profiteert u dus van de hypotheek uit de oude woning en voor het meerdere bent u mogelijk wel duurder uit.

Wat is het voordeel van een meeverhuisbare hypotheek?

De hypotheekrentes zijn nu zeer laag. Als u over tien jaar een andere woning koopt is het goed mogelijk dat de hypotheekrentes dan weer veel hoger zijn. Stel, de rentevaste periode in de huidige hypotheek is in het verleden voor twintig jaren vastgezet. Voor het financieren van de nieuwe woning kunt u dus nog tien jaren profiteren van de lagere rente in de huidige hypotheek.

Is het meenemen van de oude hypotheek altijd verstandig?

Nee, dat is het niet. Er zijn meerdere redenen om een oude hypotheek niet mee te nemen naar de volgende woning. Goede redenen zijn:

             De oude hypotheek is niet mee te verhuizen
              (niet bij alle hypotheken is dat namelijk mogelijk)

             In de oude hypotheek is de hypotheekrente hoger en hierdoor is het niet interessant

             In een nieuwe hypotheek heeft u betere voorwaarden

Het is nog maar de vraag of het in de toekomst verstandig is om de oude hypotheek mee te nemen, maar toch kunt u beter kiezen voor een meeverhuisbare hypotheek. De overwaarde in de oude woning kunt u gebruiken voor de nieuwe duurdere woning.

De overwaarde meenemen naar de volgende koopwoning wordt gestimuleerd. Het niet opnieuw investeren van de overwaarde zorgt er namelijk voor dat een deel van de betaalde hypotheekrente voor de nieuwe woning niet aftrekbaar is van het inkomen. U verliest dus de hypotheekrenteaftrek voor een deel van de nieuwe hypotheek.

Laat u goed adviseren over het wel of niet meenemen van de oude hypotheek. Of het slim is, moet u namelijk niet volledig af laten hangen van de hoogte van de hypotheekrente. De voorwaarden zijn ook een belangrijk onderdeel.

Plan vrijblijvend een oriëntatiegesprek in:

fa@lamberink.nl
0592-338412