Maak uw woning brandveilig!

04 oktober 2022

Een brandveilige woning geeft u een prettig gevoel in uw eigen huis. Zo voorkomt u brand en (ook al wilt u er niet aan denken) als het toch zo ver is, bent u snel op de hoogte van de brand. Ontdek onze tips voor een brandveilige woning!

Rookmelders zijn noodzakelijk

Het is sinds 1 juli 2022 verplicht en natuurlijk sowieso meer dan noodzakelijk: rookmelders in je huis. Eén rookmelder in huis is niet altijd genoeg. Heeft u een huis met meerdere verdiepingen en op deze verdiepingen een woonkamer, slaapkamer of keuken? Dan is een rookmelder per verdieping verplicht. Daarnaast is het ook nog eens van belang dat u rookmelder hoort in het hele huis. Hang een rookmelder altijd aan het plafond met een minimale afstand van 50 centimeter afstand van een muur en minimaal 30 centimeter tot een lamp.

Brandblusser of blusdeken

Is er toch een (kleine) brand uitgebroken, dan wilt u goed voorbereid zijn. Een brandblusser of blusdeken zijn uw letterlijke redders in nood. Bij een beginnende brand kunt u deze zelf blussen met deze tools. Doe dit wel alleen als u zelf nog weg kunt komen en er niet te veel rook in uw woning is.

Bedenk van tevoren een vluchtplan

U wilt er niet aan denken, maar mocht u toch moeten ‘vluchten’ door een uitgebroken brand, is het fijn om te weten wat de beste route is vanuit iedere kamer. Een dichtbij zijnde deur of een raam waaruit u kunt klimmen? Breng uw vluchtplan alvast in kaart. Zo ontstaat er geen paniek als je snel moet schakelen.

Alle deuren en ramen dicht? Houd sleutels bij de hand

Logisch dat u als u aan het werk bent of geniet van u slaap alle deuren en ramen dicht wilt houden voor eventuele insluipers. Belangrijk is wel dat u de sleutels altijd bij de hand hebt, mocht er toch brand uitbreken. Zo kunt u toch makkelijk naar buiten. Leg de sleutels binnen handbereik of hang ze op een daarvoor bestemd haakje in de gang, bijvoorbeeld.