Stappenplan voor een strak behang

03 april 2024

Mooie kleuren, verschillende texturen, bijzondere patronen en prachtige afbeeldingen; de mogelijkheden van behang zijn eindeloos. Ben jij straks van plan om de muren in jouw nieuwbouwwoning te behangen, dan wordt dat met dit stappenplan een stuk gemakkelijker.

Stap 1: de voorbereiding
Begin met het verwijderen van eventuele afdekplaatjes van stopcontacten of lichtschakelaars. Let erop dat je voor die tijd eerst de stroom uitschakelt en dubbelcheck dit met een spanningzoeker. Zitten er scheuren of gaten in de muur? Vul deze dan op met muurvuller. Neem de muur af met een borstel en een sopje en vergeet ook niet jouw eigen handen te wassen om vieze vingers op het spiksplinternieuwe behang te voorkomen. Is de muur net gestukt, behandel deze dan voor met voorstrijk. Wacht daarna minimaal een dag, zodat de voorstrijk goed kan drogen.

Stap 2: teken een loodlijn
Om ervoor te zorgen dat alle banen recht komen te hangen, kun je bijvoorbeeld een kozijn gebruiken als loodlijn. Check wel eerst of deze waterpas is. Is die niet waterpas of heeft de muur geen kozijn, teken dan zelf een loodrechte lijn naar beneden. Meet hiervoor eerst de totale lengte van de wand en bepaal op basis daarvan waar je wilt starten met de eerste baan, om zo te voorkomen dat je aan het eind van de muur nog een heel smal strookje overhoudt.

Stap 3: aan de slag
Check voordat je begint met behangen of alle batchnummers op de behangrollen gelijk zijn, zodat je er zeker van bent dat alles hetzelfde is. Het vervolg is afhankelijk van de behangsoort.

Heb je voor vliesbehang gekozen, dan hoef je de banen behang niet met lijm in te smeren; lijm op de muren is hierbij voldoende. Zuigt de muur de lijm erg op, breng dan nog een twee laag lijm aan. Plak nu de eerste baan vanaf de rol gelijk langs de loodlijn tegen de muur, en houdt een beetje extra speling aan de boven- en onderkant. Snijd het behang aan de onderkant af en plak de volgende baan naadloos tegen de eerste. Herhaal dit tot alle banen erop zitten. Knip de laatste baan op maat en hou daarbij 2 cm extra speling. Dit kun je na het plakken bijsnijden.

Bij vinyl- of papierbehang werkt het net iets anders. Hiervoor heb je een behangtafel nodig om het behang in te smeren met lijm. Snijd het behang daarvoor eerst in de gewenste lengte af en begin daarna met lijmen. Vouw vervolgens de twee uiteinden van het behang naar binnen om de lijm even in te laten trekken (niet te lang). Vergeet niet om de randen en hoeken goed in te smeren om te voorkomen dat deze straks gaan krullen. Haal eerst één van de uiteindes los en plak deze aan de bovenzijde tegen de muur. Veeg deze aan met een behangborstel en doe daarna hetzelfde met de onderste zijde.

Heeft het behang een patroon, controleer dan voor het plakken of het patroon mooi doorloopt. Houd er rekening mee dat je bij behang met een patroon meer verlies van behang zult hebben. Zorg er ook altijd voor dat de naden tussen de banen goed op elkaar aansluiten voor het mooiste resultaat. Strijk na het plakken de baan glad om overtollig lijm te verwijderen en gebruik een schone vochtige doek om lijmresten weg te halen.

Stap 4: de afwerking
Strijk met een behangspatel over het behang om grote luchtbellen te verwijderen en overtollig lijm onder het behang vandaan te halen. Herhaal dit voor iedere baan behang die je plakt en snijd daarna te lang behang aan de onderkant weg met een scherp mes. Aan de bovenzijde werkt dit het makkelijkst wanneer je met de behangspatel een scherpe rand in het behang drukt, waarna je het behang op de vouw met een schaar wegknipt. Heb je ook over een stopcontact of schakelaar geplakt? Wrijf de omtrek dan goed aan, waarna je het middenstuk vervolgens uitsnijdt met een scherp mes.