Startershypotheek: alles over het kopen van jouw eerste woning

11 januari 2023

Als starter is het niet eenvoudig om een huis te kopen. Het aanbod is beperkt en de prijzen zijn hoog. Toch is er vaak meer mogelijk dan je denkt. Wij zetten de mogelijkheden en gunstige voorwaarden voor je op een rij.

1. Geen overdrachtsbelasting voor huizenkopers tot 35 jaar

Ben je nog geen 35 jaar? Dan hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen als je een huis koopt. De koopsom mag niet meer bedragen dan € 400.000 en je moet daadwerkelijk in de woning gaan wonen.

2. NHG-grens verder omhoog

De zogenoemde kostengrens voor hypotheken met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) is per 1 januari 2023 omhoog gegaan naar € 405.000,-. Ben je van plan om (extra) energiebesparende voorzieningen te treffen? Dan mag je zelfs tot € 429.300,-. Met een NHG-hypotheek betaal je tot wel 0,6% minder hypotheekrente.

3. Tweede inkomen telt in 2023 voor 100% mee

Het tweede inkomen telt voor 100% mee bij het vaststellen van de woonquote. Dat is het percentage van het gezamenlijke inkomen dat je aan woonlasten mag besteden. In 2022 telde het tweede inkomen nog voor 90% mee.

4. Schenken of familiehypotheek

Als je een schenking van iemand krijgt, mag je dit bedrag in 2023 tot € 28.947 belastingvrij gebruiken voor de aankoop of verbouwing van je eigen woning. Ook mag je het bedrag gebruiken om een bestaande hypotheek af te lossen.

Vroeger mocht de schenking alleen komen van een ouder of ander familielid. Tegenwoordig maakt dit niet meer uit en mag de schenking van iedereen komen. Wel moet je op het moment van de schenking tussen de 18 en 40 jaar oud zijn en aangifte van de schenking doen.

Een andere mogelijkheid is dat je ouders of andere familieleden je helpen door je een deel van het geld te lenen, bijvoorbeeld in de vorm van een familiehypotheek.

5. Extra mogelijkheden

Buiten bovenstaande mogelijkheden zijn er nog andere mogelijkheden voor starters om de hypotheek van hun eerste huis rond te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan een starterslening. In zo’n 200 gemeenten in Nederland kun je op deze manier extra (financiële) hulp krijgen.

Wil je meer weten of direct een kosteloos oriëntatiegesprek aanvragen? Neem dan contact met ons op.

We gaan informeren je graag!

0592-338412

fa@lamberink.nl