Vloer kiezen: welke opties zijn er?

24 januari 2023

Eén van de belangrijkste keuzes voor uw nieuwe woning betreft een vloer. Niet alleen voor de look & feel van uw woning, maar ook als het gaat over onderhoud of hoe lang de vloer mee moet gaan.

Er zijn tal van opties beschikbaar, elk met zijn eigen voordeel. We nemen u mee in de verschillende soorten vloeren, met elk hun eigen unieke eigenschappen en voordelen!

Houten vloer

Een houten vloer is ideaal als u op zoek bent naar een traditioneel en warm gevoel in uw woning. Een houten vloer geeft een ruimte karakter en is er in allerlei soorten kleuren, patronen en formaten. Ook gaat dit natuurproduct tientallen jaren mee, dus het is zeker een duurzame keuze. Oogt de vloer versleten, dan kunt u deze schuren en lakken en ziet hij er weer zo goed als nieuw uit. Er kleven ook enkele nadelen aan een houten vloer: deze vloer heeft gemiddeld meer onderhoud nodig, kan makkelijker verkleuren en scheuren en is bovendien niet de goedkoopste optie.

Laminaat vloer

Wilt u wel een hout-look, maar niet de nadelen van echt hout? Tegenwoordig is er veel laminaat wat bijna niet te onderscheiden van echt hout is. Laminaat is makkelijker in het onderhoud, kan beter tegen water en de aanleg is een stuk gemakkelijker. Ook kunt u laminaat er bij een verhuizing uithalen en in een nieuwe woning weer leggen. Een nadeel van laminaat is dat het niet op te schuren is, waardoor u beschadigingen minder makkelijker kunt bijwerken.

Gietvloer

Tegenwoordig een populaire keuze. Deze beton-look vloer zorgt voor een strakke uitstraling, welke goed past bij een moderne woonstijl. Een gietvloer is slechts enkele centimeters dik en wordt gegoten op een vlakke ondervloer. Een gietvloer is ijzersterk en makkelijk in het onderhoud, net als waterdicht. Een nadeel van deze soort vloer is dat u de vloer niet mee kunt verhuizen en krassen en verkleuringen snel te zien zijn.

Tegels

Tegels alleen in de badkamer of wc? Nee, hoor! Tegels zijn ook een goede, stylisch optie voor bijvoorbeeld de woonkamer of hal. Grote natuurstenen of juist kleine, kleurrijke tegels met een mediteraanse look & feel. Er zijn enorm veel opties en u kunt er helemaal u eigen look & feel mee creëren. Een groot voordeel van tegels is dat ze enorm onderhoudsvriendelijk en sterk zijn, plus een goede match met vloerverwarming. Een nadeel kan zijn dat de akoestiek minder is door het harde materiaal.

Tapijt

U ziet het tegenwoordig minder, maar vooral in de slaapkamer is tapijt een fijne keuze. Tapijt geeft een warme uitstraling en, niet onbelangrijk, is heerlijk voor de voeten. Het aanbod van tapijt is ook erg breed: van hoogpolig tot een patroon of juist rustig en strak. Ook tapijt is makkelijk mee te verhuizen, maar daarnaast een minder goede optie als u snel last hebt van allergieën. Ook is tapijt minder makkelijk schoon te maken.

Vinyl of PVC

Deze sterke kunststoffen gaan goed samen met vloerverwarming, zijn er in tal van designs en hebben weinig onderhoud nodig. De ondergrond moet wel egaal zijn en kiest u voor zachter vinyl, houd dan rekening met eventuele afdrukken van zware meubels.

Linoleum

Wilt u voor een duurzame optie gaan, kies dan voor linoleum. Dit materiaal is 100% natuurlijk en daarmee recyclebaar. Linoleum is ook geluiddempend, makkelijk in onderhoud en in vergelijking tot andere vloeren qua kosten een goede keuze. Het materiaal is daarentegen niet mee te verhuizen, aangezien het wordt gelijmd.