Zo zorg je nu al voor een groen gazon in de zomer

01 mei 2024

Nu is het moment om aan de slag te gaan met klusjes in je tuin. Zo kun je in de zomer heerlijk genieten van de zon, met een mooi uitzicht op een groen gazon. Daar is wat wat onderhoud voor nodig. Stroop de mouwen op!

Als je deze maand de volgende klusjes oppakt, ben je verzekerd van groen gras in de zomermaanden. Het gras is dan al goed voorbereid op de komende lente, wanneer het gras weer langzaam gaat groeien. We nemen je mee in de stappen.

Verticuteren

Een wellicht veelgehoorde term, maar wat houdt het precies in? Met verticuteren haal je de viltlaag die in het gazon groeit weg, bestaande uit mossen en dode grassen. Hierna kan water weer goed door de grond trekken, waardoor het gazon voldoende lucht krijgt om te groeien. Deze activiteit kun je met de hand doen, maar ook met een verticuteerhark of -machine. Hiermee ga je in de grond en worden de wortels afgesneden. De mossen, die zullen afsterven, kun je hierna uit je gazon halen met een gewone hark.

Zaaien

Na het verticuteren kun je precies de status van je gazon inspecteren. Zie je kale plekken, dan kun je hier gaan zaaien, zodat je in de zomer weer een strak gazon hebt. Gebruik als het kan dezelfde zaden als voorheen, zodat je gras één geheel wordt en je geen kleurverschil krijgt.

Maaien

Regelmatig maaien zorgt voor hoge dichtheid. Met twee keer per week maaien en het gras ongeveer 3 centimeter hoog houden, krijg je het beste resultaat. Op deze manier heb je ook het minst last van groeiend onkruid en schimmels. Tussen het maaien door kan het net gezaaide gras tot dezelfde lengte groeien.

Voeden

Net als jijzelf, heeft je gras voeding nodig. ;) Begin in maart met het verdelen van bemesting over het grasveld. Goede voeding zorgt ervoor dat je gras gezond, sterk én groen wordt. Voeding voor het gras kun je bij tuincentra kopen.

Sproeien

Het is belangrijk dat je gras voldoende vochtig blijft. In deze maanden is dat vaak geen probleem, maar wanneer de temperatuur boven de 20 graden uitkomt, is het goed om je gazon regelmatig te sproeien. Als je gras eenmaal uitgedroogd is, is het namelijk erg lastig je gazon weer netjes te krijgen. Gebruik zo veel mogelijk regenwater voor het sproeien, wat je bijvoorbeeld op kunt vangen met een regenton.